Kde všude je kratom zakázán? Právní situace v Evropě

Zajímá vás, kde všude je zakázaný kratom a jaká je jeho právní situace v Evropě? Tento článek vám přináší přehled evropských zemí, kde je kratom nelegální, i těch, kde ho lze legálně zakoupit. Přečtěte si dále, abyste zjistili více o důvodech těchto zákazů a o možných budoucích změnách v legislativě.

Které evropské země zakázaly kratom?

Některé evropské země kratom zakázaly (bohužel) kvůli obavám ze zneužívání, vedlejších účinků apod. Pojďme se podívat, o které se jedná:

Finsko

Ve Finsku je kratom považován za lék. Můžete ho mít jen na předpis. Bez receptu je nelegální.

Švédsko

Švédsko zařadilo kratom mezi kontrolované látky. Od roku 2009 je prodej, dovoz a držení zakázáno.

Dánsko

Dánsko zakázalo kratom v roce 2009. Bylo to kvůli obavám ze zneužívání a nedostatku studií o jeho bezpečnosti.

Lotyšsko

Lotyšsko zakázalo kratom v roce 2015. Jeho prodej a distribuce jsou nelegální kvůli obavám o veřejné zdraví.

Polsko

V Polsku je kratom zakázán od roku 2009. Platí to pro prodej i držení.

Slovensko

Na Slovensku není kratom legální od zimy roku 2021.

Rumunsko

Rumunsko zakázalo kratom v roce 2010. Prodej a držení jsou nelegální.

Itálie

Itálie klasifikovala kratom jako kontrolovanou látku v roce 2016. Prodej, dovoz a držení jsou zakázány.

Bulharsko

Bulharsko také zakázalo kratom. Platí to pro všechny formy prodeje a držení.

Irsko

Irsko zařadilo kratom mezi kontrolované drogy v roce 2011. Prodej, distribuce a držení jsou zakázány.

Francie

Francie také klasifikovala kratom jako kontrolovanou látku. Jeho prodej a držení jsou zakázány.

Evropské země, kde je kratom legální

Kratom je rostlina z jihovýchodní Asie. V některých evropských zemích je legální a dostupný. Právní status kratomu se ale může měnit. Tady jsou země, kde je kratom aktuálně legální:

Nizozemsko

V Nizozemsku je kratom legální. Najdete ho v některých smartshopech a online obchodech. Nizozemsko je známé svou tolerantní politikou k bylinným látkám.

Německo

V Německu je kratom legální, ale nemůže být prodáván jako potravinový doplněk. Přesto je dostupný v některých obchodech a online.

Rakousko

V Rakousku je kratom legální a je k dostání v specializovaných obchodech i online.

Česká republika

V Česku je kratom legální a dostupný v kamenných obchodech i online. (Více zde.)

Španělsko

Ve Španělsku je kratom legální. Není moc dostupný v běžných obchodech, ale můžete ho koupit online.

Portugalsko

V Portugalsku je kratom legální. Prodej a držení pro osobní potřebu je povoleno.

Maďarsko

V Maďarsku je kratom legální a dostupný online.

Estonsko

V Estonsku je kratom legální a dostupný online.

Slovinsko

Ve Slovinsku je kratom legální a dostupný v obchodech a online.

Kratom můžete v těchto zemích legálně nakoupit a držet. Situace se ale může měnit, takže sledujte aktuální legislativní vývoj. Pokud chcete cestovat s kratomem, zjistěte si, jestli je legální v cílové zemi, abyste neměli problémy se zákonem.

kratom rozvoz (3)

Jaké jsou důvody zákazu kratomu?

Zákaz kratomu v některých zemích je často motivován několika faktory, které se týkají především jeho potenciálního zneužívání, zdravotních rizik a nedostatku regulace. Níže jsou uvedeny hlavní důvody, proč některé země přistoupily k zákazu této látky. 

Zdravotní rizika


Kratom může způsobovat zdravotní problémy, hlavně při dlouhodobém nebo nadměrném užívání. Na toto téma ale nebylo zatím provedeno moc studií, jak ještě později zmíníme.

V opravdu extrémních případech může dojít k vážným problémům jako poškození jater, ledvin nebo výjimečně srdeční problémy.

Závislost a zneužívání


Kratom může způsobit fyzickou i psychickou závislost. Lidé, kteří ho užívají často a ve vysokých dávkách, mohou mít abstinenční příznaky údajně. 

Stačí používat rozum, být opatrný a nic vážného vám nehrozí. To stejné platí pro zdravotní rizika.

Nedostatek vědeckých studií

Mnoho zemí zakázalo kratom kvůli nedostatku vědeckých studií a klinických zkoušek, které by jasně ukázaly jeho bezpečnost a účinnost.

Regulace a kontrola kvality


Kratom není v mnoha zemích dostatečně regulován. Produkty na trhu mohou mít různou kvalitu a čistotu. Některé mohou být kontaminovány nebo mít nebezpečně vysoké koncentrace účinných látek.

Společenské obavy


Některé země zakázaly kratom kvůli obavám o veřejné zdraví a bezpečnost. Úřady se bojí, že rozšířené užívání kratomu může vést k nárůstu zdravotních problémů a závislostí v populaci.

Zákazy kratomu jsou tedy často kombinací zdravotních, sociálních a regulačních důvodů. Každá země se rozhoduje podle svých vlastních zkušeností a priorit.

kratom rozvoz

Nudoucnost legalizace kratomu v Evropě

Kratom se stává stále populárnější i v Evropě. Tato rostlina je známá svými stimulačními a sedativními účinky, což vede k rostoucímu zájmu o její legalizaci a regulaci. Jaká je tedy budoucnost legalizace kratomu v Evropě? 

Na místním trhu lze najít různé formy této rostliny, jako například prášek, který je snadno mísitelný s tekutinami, nebo kratomové tablety pro pohodlné dávkování. Pro ty, kteří preferují přirozenější formu, jsou k dispozici i drcené listy kratomu. K dispozici je také kratom ovocný, který kombinuje účinky kratomu s ovocnými příchutěmi pro lepší chuťový zážitek.

Současný stav legálnosti kratomu v Evropě

Legálnost kratomu se v Evropě liší země od země. Zatímco v některých zemích je kratom legální a dostupný, jiné státy jej zakázaly kvůli obavám z jeho potenciálního zneužívání a zdravotních rizik. Například v Nizozemsku, Německu a České republice je kratom legální a lze jej zakoupit v obchodech i online. Na druhé straně země jako Švédsko, Finsko a Dánsko kratom zakázaly.

Výzvy a příležitosti legalizace

Legalizace kratomu v Evropě čelí několika výzvám. Patří sem především zdravotní rizika, která kratom představuje, jako je závislost a vedlejší účinky. V některých případech byly zaznamenány i vážné zdravotní komplikace. Z tohoto důvodu mnoho zemí váhá s jeho legalizací, dokud nebudou provedeny důkladné vědecké studie.

Na druhé straně legalizace kratomu by mohla přinést několik výhod:

  • Regulace trhu: Legální prodej by umožnil lepší kontrolu kvality a čistoty produktů, což by snížilo riziko kontaminace a nebezpečných příměsí.
  • Zdravotní benefity: Někteří uživatelé hlásí pozitivní účinky kratomu, jako je úleva od bolesti nebo zlepšení nálady. Regulovaná dostupnost by mohla pomoci těm, kteří hledají alternativní způsoby léčby.
  • Ekonomické přínosy: Legalizace a regulace kratomu by mohla vytvořit nové obchodní příležitosti a přinést ekonomické výhody, včetně nových pracovních míst a daňových příjmů.

Kratom a testy na drogy

Jedním z aspektů, který ovlivňuje diskusi o legalizaci kratomu, je jeho detekce při testech na drogy. Kratom obvykle není zahrnut v běžných drogových testech, což znamená, že uživatelé mohou projít testy na drogy bez odhalení přítomnosti kratomu v těle. To však může představovat problém v případech, kdy je důležitá úplná transparentnost, například v pracovním prostředí. Různé druhy kratomu mohou mít mírně odlišné chemické složení, což dále komplikuje jejich detekci při testování.

Může kratom do letadla?

Před cestou letadlem si zjistěte, zda je kratom legální v zemi, kam letíte, i v místě přestupu. Ujistěte se také, že ho dovoluje přepravovat letecká společnost, se kterou letíte. Některé mohou mít vlastní pravidla.

Může se stát, že bezpečnostní kontrola kratom najde. I když je v zemi legální, úředníci ho nemusí znát. Mohou se vás ptát, co to je. Buďte připraveni odpovídat.

Dle dostupných inforamcí na internetu se mnoho lidí nesetkalo s problémy při převozu kratomu, zvláště v rámci Evropy. Ale doporučujeme radši být opatrní a nepokoušet osud. Upozorňujeme, že vás nenabádáme k převozu kratomu do jiných zemí letadlem ani jinak. Nedoporučujeme to. Připomínáme nutnost zkontrolovat si, zda je kratom v dané zemí v dané době legální.

Výhled do budoucnosti

Budoucnost legalizace kratomu v Evropě závisí na několika faktorech. Nutné bude provedení důkladných vědeckých studií, které poskytnou jasné důkazy o jeho účincích a bezpečnosti. Pokud budou tyto studie pozitivní, je pravděpodobné, že více evropských zemí zváží jeho legalizaci a regulaci.

Dalším faktorem bude veřejné mínění a politický tlak. Jakmile se zvýší povědomí o potenciálních výhodách a rizicích kratomu, může dojít ke změně v legislativě.

kratom rozvoz (1)

Shrnutí

Kratom je v některých evropských zemích zakázán kvůli obavám ze zneužívání, zdravotních rizik a nedostatku vědeckých studií potvrzujících jeho bezpečnost. 

Země jako Švédsko, Finsko nebo Dánsko se rozhodly kratom zakázat, zatímco jiné, například Nizozemsko, Německo nebo Česká republika, umožňují jeho legální prodej. Situace se však může rychle měnit s ohledem na nové vědecké poznatky a rostoucí veřejný zájem. 

Důležitým faktorem pro budoucnost legalizace kratomu bude provedení důkladných studií, které by jasně ukázaly jeho účinky a bezpečnost, a případné ekonomické přínosy regulovaného trhu.